27 December 1996

organisatie, verslag & fotos: Bram van Ginneken & Ger Derksen

In 2021 zijn deze web paginas zo oorspronkelijk mogelijk hersteld vanuit de Internet Archive Wayback Machine:

https://web.archive.org/web/20020721094750/http://www.isi.uu.nl/~bram/be/kruiningen/index.html

Kreuningen in Kruiningen

Op 27 december 1996 hield de Bob Evers mailing lijst haar tweede bijeenkomst. Lokatie: de Zeeuwse klei rond Kruiningen. Doel: het opsporen van de goudstaaf die onze helden hier tijdens hun jacht op de schat van de Grimbossen in de gauwigheid hadden moeten achterlaten. Hier is een kort verslag van deze gedenkwaardige dag. In de meeltjes van de lijst die ik heb opgenomen heb ik soms geknipt (het is maar dat je het weet).

De foto's zijn van Ger Derksen, en je bent gewaarschuwd, er zit heftig materiaal tussen.

De inhoud:

Lees, geniet en huiver, en de groeten van Bram

De Erfenis van een Zonderling

De plannen voor het Zeeuwse avontuur ontstonden in Utrecht, na de premiëre van De Erfenis van een Zonderling, een documentaire over het leven van Willem Waterman, alias Willy van der Heide, de schrijver van de Bob Evers boeken.


Subject: Film van ome Willem
From: Frank Engelen
Date: 10 Sep 1996
Tijdens de filmdagen in Utrecht zal op grootbeeld (whatever that may be) vertoond worden de documentaire die Freddy Veenstra gemaakt heeft als afstudeeropdracht van de Bredase filmakademie. Diverse prominenten zullen aanwezig zijn: o.a. de uitgeverij, John Beringen, Marie-Jose v.d. Hout) enz. Het zal geschieden op vrijdag 27 sept. om 16.15 in Rembrandt 3, Oude Gracht nr. weet ik ff niet te Utrecht. Kaartjes a f5,- zijn te bestellen bij de maker, 030-2343629. Het codewoord is: "Zit je te scrabbelen of te drinken bij de buren?" Codewoord "novoplast" is hierbij vervallen, daar Masters van de FBI te Miami ontslagen is wegens vrouwenmishandeling.

De eerste bijeenkomst buiten cyberspace van de Bob Evers mailing lijst begon gestalte te krijgen toen Rene de volgende christendemocratische knuppel in het hoenderhok wierp (en en passant zijn politieke ambities bekendmaakte):


Subject: Re: Jongste info voorstellingen
From: Rene Verhulst
Date: 19 Sep 1996
Ik heb een voorstel voor 27/9 a.s. Ik heb de beschikking over een kamer in het stadhuis van Utrecht. Dat weet iedereen te vinden (Stadhuisbrug t.o boekhandel Broese Kemink) en ligt op 300 meter loopafstand van Rembrandt. Is dat een plek om af te spreken?. Jullie melden je 15.45 aan de receptie en vragen naar mij (raadslid Verhulst, CDA fractiekamer). Er is dan gloeiend hete koffie te slurpen.

Rene Verhulst
beoogd opvolger Heerma


Die vrijdag meldden Frank E, Anne Marie, Ger, Sjoerd, Frank T, Martin en ik zich in het Utrechtse gemeentehuis, waar de koffie goed smaakte en we wachtten op Paul en Jeroen. Maar die kwamen niet, dus begaven we ons naar het Rembrandt Theater, twee geknakte lucifers (Ik ben hier geweest en vermoed dat jij de sigaar bent. (Circusdetective, pag 151)) achterlatend op de trappen van het Utrechtse gemeentehuis. Terecht, zoals later bleek:


Subject: Bah
From: Paul Vinkenoog
Date: 30 Sep 1996
Tsja, helaas hebben jullie het vrijdag dus zonder mijn sprankelende konversatie en dito gelaatstrekken (type: Wonderschone Jongeling) moeten doen, en wel 'om de suf-eenvoudige reden' dat ik door een wel zeer venijnig griepvirus was geveld.

Voor Jeroen - "nee, ik heb geen rood haar en ook geen sproeten" - Roos waren de druiven zo mogelijk nog zuurder:


Subject: sorry jongens...
From: Jeroen Roos
Date: 27 Sep 1996
Sorry dat ik er niet was vandaag... we kregen autopech vlakbij Utrech'... (Nee... Arie had geen zand in de tank laten lopen) dus, voordat onze auto weer reed... was de film van ome bob al weer afgelopen :-( Dus helaas pindakaas...

Maar een herkansing hing al in de lucht.


Subject: Re: sorry jongens...
From: Bram van Ginneken
Date: 27 Sep 1996
Rot voor je Jeroen, het was werkelijk buitengewoon gezellig. En als troost: we hebben grootse plannen gemaakt voor ontmoetingsdagen/excursies waar we lokaties gaan bezoeken, slapen in paddestoelhuisjes bij de kaag enzovoorts.

Waarheen?

In Utrecht was, zoals Anne-Marie later stelde, een traditie geboren. Het idee om Bob Evers lokaties te gaan bezoeken kreeg veel bijval. De serie biedt gelukkig aanknopingspunten genoeg. Een greep uit de voorstellen, tevens inspiratiebron voor toekomstige organisatoren:

Maar het werd Kruiningen, een voorstel van Rene:


Subject: klopjachten
From: Rene Verhulst
Date: 1 Oct 1996
Wat vinden jullie van het idee om een klopjacht in de buurt van Kruiningen en Hansweert te organiseren? Het kanaal door Zuid Beveland is inmiddels aanmerkelijk verbreed en tussen station Kruiningen en het kanaal bevindt zich geen betonbaan meer, maar de 4 baans A 58. De boerderijen en dichtende wachtmeesters zijn er nog wel.

In het voorjaar is het daar niet onaangenaam. Station Kruiningen kan het vertrekpunt zijn. Tegenover dit station, wat midden in de polder en niet bij het dorp Kruiningen ligt (vanwege de veerdienst) is nog een cafe waar de tijd heeft stilgestaan. Rode kleedjes op de tafel, biljart en loensende eigenares. Bestel je daar een omelet, dan krijg je ook een echte met 4 dooiers die er al levend uitzien. Hansweert en de sluizen zijn een waar spektakel. We eindigen dan in ons aller Goes, waar ik mijn eerste BE kocht.

Uw aller gids in de Zeeuwse klei
Rene Verhulst

Oud Zeeuws spreekwoord: loop nooit voor de fanfare uit


Over het cafe had Rene niets teveel gezegd. Ger en ik hebben er tijdens de voorbereidingen uitstekend gegeten. Alleen bleek het 27 december gesloten te zijn. De aankondigingen van de tocht:


Subject: Voorstel: Klusje in Kruiningen op 27 december
From: Bram van Ginneken
Date: Wed, 16 Oct 1996

Beste strijdmakkers,

Wat kan er nu voor wilds gebeuren tussen Kerstmis en nieuwjaar?... De rustigste week van het hele jaar! Heel wat natuurlijk, zoals wij allen weten. 27 december komen we weer bij elkaar, daar lijkt animo genoeg voor. Ger en ik hebben wel zin om wat organisatie te doen en een en ander in elkaar te draaien zodat we een paar uur wild kunnen schatgraven in de Zeeuwse klei bij Kruiningen. Kunnen we daarna met zijn allen ergens gaan eten, daar in de buurt of wat meer richting bewoonde wereld.

De vragen luiden:
1. Wil je komen op 27 december?
2. Voorkeur Kruiningen of de Kaag of ergens anders (waar dan?)?
3. Ben je bereid in Kruiningen wat klusjes op te knappen? Alle mensen die voor ons werken hebben het recht een opdracht te weigeren, als die hen niet aanstaat. Maar als je eenmaal eraan begint moet je hem volbrengen.

Wordt het schatgraven dan zullen nadere instructies en misleidende aanwijzingen te zijner tijd volgen. Tips, bezwaren, suggesties en dergelijken meer dan welkom.

Bram Digazo, ook namens Ger.Subject: BELANGRIJK: KRUININGEN INFORMATIE
From: Ger Derksen
Date: 18 Dec 1996

Schatgraafster, Schatgravers,

Nog 9 nachtjes slapen en het is zover! Schatgraven in de Zeeuwse klei, afzien in het koude, zoute water van het kanaal bij Hansweert, de regen trotseren in betonnen boerenschuren met Weston-takels. Dit is dat wat mannen mannen (vrouwen vrouwen dus) maakt.

Ok, genoeg onzin. Noteer in jullie organizers, digital assistants, scheurkalenders en/of gewone zakagenda's het volgende:

*** Wanneer, hoe laat en waar:
VRIJDAG 27 DECEMBER 1996 worden jullie om 13.07 uur verwacht in de stationsrestauratie van station Kruiningen-Yerseke. Aangezien het niet de bedoeling dat het een plezierdagje wordt, hebben we met de eigenaar van het cafe aan de overkant afgesproken dat hij zijn zaak gesloten houdt, hoe lang jullie ook aanbellen :-r

*** Wat gaat er gebeuren:
Jammer dus, dat merk je wel :-) Maar, omdat er al zo nu en dan een beetje uitgelekt is, heel in het kort: Na aankomst gaan jullie in twee groepen (groep Arie en groep Jan) schatgraven. In de stationsrestauratie zullen jullie een brief vinden met de tips van Bob om de schat te kunnen opduikelen. Voor het schatgraven moeten jullie rekening houden met:
- een wandeling van 1 a 2 uur. Aanbevolen kleding: spijkerbroek oid en stevige schoenen. Voor wie die niet heeft: het 'Seaview'-hotel in Blackpool heeft nog een paar speciale 'tussen-kerst-en-nieuwjaars-aanbiedingen'.
- een zwemtocht (kanaal van Hansweert overzwemmen) van 10 a 15 minuten. Er is ook een brug en een sluis beschikbaar.
- schatgraven. Als de aanwijzingen van Bob (helaas verhinderd) duidelijk genoeg zijn tenminste.
- een hele hoop andere zaken en opdrachten die ik nog niet vertel (wees op het ergste voorbereid). Het kan natuurlijk helpen als jullie ervoor zorgen de nodige hulpmiddelen online hebben. Zie maar hoe Pa Roos de klei (en de sloot) indook. Alhoewel een bulldozer lichtelijk overbodig zal zijn. Bewaar die maar totdat we naar Columbia gaan.

Na afloop van de wandeltocht zoeken jullie de weg terug naar de stationsrestauratie, van waar we gezamenlijk naar Den Bosch (trein of auto) zullen reizen, om daar in de buurt ergens te gaan eten. Onze vrouwelijke fijnproefster Anne Marie heeft aangeboden een geschikte lokatie te zullen zoeken.

In Bobs brief vinden jullie ook de quiz. Vragen voor deze quiz zijn door de organisatie zorgvuldig voorbereid en zullen worden opgelost door de hele groep. Tip: neem alle 43 delen of de Apriana rustig mee, we hebben ervoor gezorgd dat je er geen donder aan hebt.

*** Nog meer:
Och, de heren Prins, Roos en Evers maakten meestal ook niet teveel plannen vooraf. Als er nog iets te melden is, zullen we dat zeker via de lijst doen, voor 27 december 08.00 uur. Teamleiders: bij jullie ligt de taak de lijst in de gaten te houden. Wees er zeker van dat op 26 december nog een (misleidende) tip op de lijst zal verschijnen.

Ook voor tips en suggesties van jullie staan we open. We hebben inmiddels begrepen dat diverse leden video- en foto-apparatuur meebrengen, dus allemaal de haren netjes kammen!

Ger, die nu al verlangend naar de 27e uitkijkt.


Voorbereidingen en dreigementen


From: H. Schol
Subject:Re: BELANGRIJK: KRUININGEN INFORMATIE
Date: 19 Dec 1996
VRIJDAG 27 DECEMBER 1996 worden jullie om 13.07 uur verwacht in de stationsrestauratie van station Kruiningen-Yerseke. In de stationsrestauratie zullen jullie een brief vinden met de tips van Bob om de schat te kunnen opduikelen.

Bedankt voor de tip! Nog steeds even stom, merk ik. Maar ik zal er zijn. Ik kom wel iets eerder, natuurlijk.

H. ScholSubject: 27 december
From: heizema
Date: 24 Dec 1996
Helaas, het hoge woord is eruit. De 27e kan ik niet. *Zware Vloek*. Niet omdat ik niet wil, niet omdat ik moet leren, maar om geen andere reden dat iedereen dan vrij is en ik dan _dus_ moet werken (taxi). Ondanks smeekbeden van mijne zijde, kon de man geen begrip opbrengen voor de BE-reden. Hierbij vraag ik dus ook van jullie een compleet, liefst geillustreerd verslag, inclusief karakterschets etc. van deze dag. Zodat ik er toch een beetje bij kan zijn... Trouwens, de mop van spaarpotten met jouw hoofd erop, zodsat ik er elke dag een kan kapotslaan, was slecht getimed door mij afgelopen zaterdag (tegen vervelende dronkaard die over de prijs ging zeuren en dacht dat ik rijk van hem ging worden). De passagier had GEEN gevoel voor humor of aha-erlebnis. Sterker: de passagier diende klacht in en ik moest de dag erna m'n excuses aanbieden.

Prettige 27e ;( en groeten van MichielSubject: Re: 27 december
From: Anne Marie van Osch
Date: 24 Dec 1996
heizema wrote:

Helaas, het hoge woord is eruit. De 27e kan ik niet.

Arme, arme, arme Michiel

Geen atoomrampen, lekke banden, maar de terreur van het werkende bestaan belet jou om ons gezelschap te houden.

Maar maak je geen zorgen...ik schat dat we ergens in april onze volgende bijeenkomst hebben, wanneer we naar witte (ja, dat zijn ze altijd) tonnetjes op de Kaag gaan vissen.

Sterkte

Anne MarieTo: heiz@pi.net
Subject: Re: 27 december
From: Franz Slaphoed
Date: 24 Dec 1996
Beste Michiel,

Helaas, het hoge woord is eruit. De 27e kan ik niet. *Zware Vloek*.

Jij bent heel wat verstandiger dan die roekeloze vriendjes van je. En wees gerust, ik denk niet dat jij in Kruiningen veel had kunnen bereiken. Het vriest er zeven graden en er staat een zuidoosterstorm, windkracht 5. Geen weer voor halfwassen detectiefjes. Die waarschuwing heb ik ook naar je vriendjes gestuurd. Ik hoop voor ze, dat ze tot de enige juiste conclusie komen; de jouwe dus. En anders hebben ze lelijk pech. Wij waarschuwen slechts een keer, wie dan niet luisteren wil, die moet maar voelen.

Franz Slaphoed

ps: Probeer geen geintjes uit te halen en middels doldwaze taxiritten alsnog naar Kruiningen te trekken. Wij raken jouw spoor heus niet bijster. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gepeigerd!To: smurf@CYBERCOMM.NL, jl.avo@MONET.TELEBYTE.NL, t476605@parijs.tip.nl, s.f.kuipers@NGI.NL, tempelma@CS.UTWENTE.NL, nibbit@KNOWARE.NL
Subject: Goede raad
From: Franz Slaphoed
Date: 24 Dec 1996
Dik roodharig stuk ongedierte!

Ik denk niet dat jij in Kruiningen veel zult bereiken. Het vriest er zeven graden en er staat een zuidoosterstorm, windkracht 5. Halfwassen detectiefjes kunnen bij dit weer beter onder de kerstboom blijven liggen en de grote jongens niet voor de voeten lopen. Vertel dat ook maar tegen je volvette ploeggenootjes. Denk eraan, wij waarschuwen slechts een keer, en wie dan niet luisteren wil, die moet maar voelen.

Beter ten halve gekeerd dan ten hele gepeigerd.

Franz SlaphoedTo: csnel@WORLDONLINE.NL, dawn@XS4ALL.NL, ghuber@CINCOM.COM, Martin@SCINTILLA.EL.UTWENTE.NL, sheila@PIZZA.HVU.NL, D.Engelman@CETIS.HVU.NL, udo@DINGES.XS4ALL.NL
Subject: Wijs advies van een verstandige vriend
From: Franz Slaphoed
Date: 24 Dec 1996
Zuinig Hollands jongetje, luister goed. Wij geven altijd een grondige waarschuwing en dat moet voldoende zijn. Wie dan niet luisteren wil, moet maar voelen. Ook al vriest het vrijdag zeven graden in Kruiningen en staat er een ijzige zuidoosterstorm, jou zal het al snel te heet onder de voeten worden. Blijf dus braaf met een beker warme chocolademelk onder de kerstboom liggen en kom de grote jongens niet voor de voeten lopen. Vertel dat ook maar tegen je krenterige ploeggenootjes.

Beter ten halve gekeerd dan ten hele gepeigerd.

Franz SlaphoedSubject: Voor de Jannen:
From: Frank Engelen
Date: 25 Dec 1996
Bram van Ginneken wrote:

Zeker nu haar vader ook dat luchtdrukpistool niet wil uitlenen...

Als O.O.G. (ongewenst en ongewild groepsaanvoerder) nog even wat mededelingen:

Bewapening bij mij aanwezig:
1) zakmes (geen blikken padvindersmes)
2) fototoestel of om te dreigen
3) stuk 18 mm elektrabuis ter nabootsing van geweerloop
4) schoonmoeder

Wie hier nog aanvulling op heeft: meenemen graag.

Ik kan mijn pioniersschopje niet vinden. Is dat erg? En een bijltje heb ik ook zo gauw niet voorhanden...en er is nog steeds geen dooi voorspeld. Ik heb wel:
1) Een sleepkabel (geen pinkdik henneptouw, maar polsdik elastiek)
2) Een verbandtrommel
(Bob de trommel met verband, Jan niet goed bij zijn verstand maar toch gaan we naar de speeltuin...)
3) Een paar stevige varkensleren schoenen en hier en daar een Daksdas
4) Een stapel pockets ter ruil en verkoop aan Gert en voor stiekem spieken
5) Wie heeft er een kompas? meenemen ajb.
6) Een straalkacheltje en een bout plus moeren voor als we vastgebonden raken
7) Een paar kranten om het goud in te wegen bij de groenteboer (Nee Paul, dat moet zonder n, want het woord groente heeft 2 meervouden, nl. groentes en groenten, en dan moet het zo, heb ik geleerd met het N. Dictee)
8) 5 routebeschrijvingen ter compensatie van een niet aanwezig richtingsgevoel
10) zakspiegeltje en haarpommade

Frank Engelen die haast niet kan wachten en hoopt dat er lekker veel vragen uit Goudschip in zitten, niet omdat ik ze weet maar meer omdat de Arielijstaanvoerder ze misschien niet weet.Subject: Re: Voor de Jannen:
From: Jeroen Roos
Date: 26 Dec 1996
At 15:45 25-12-96 +0100, you wrote:
Frank Engelen die haast niet kan wachten en hoopt dat er lekker veel vragen uit Goudschip in zitten, niet omdat ik ze weet maar meer omdat de Arielijstaanvoerder ze misschien niet weet.

haha! Ik ben degene die'm het meest recent heeft gelezen... ik ben bezig de hele serie door te werken, ik ben inmiddels halverwege Speurtocht... (wel een paar overgeslagen omdat ik die kortgeleden al gelezen had hoor)

Jeroen Rulp (de eerste letter is al weer terugveranderd, de rest volgt, hoop ik, spoedig)Subject: Re: Voor de Jannen:
From: simon kuipers
Date: 26 Dec 1996
At 00:17 26-12-96 +0100, Jeroen Rulp wrote:

haha! Ik ben degene die'm het meest recent heeft gelezen... ik ben bezig de hele serie door te werken, ik ben inmiddels halverwege Speurtocht... (wel een paar overgeslagen omdat ik die kortgeleden al gelezen had hoor)

Goed zo. Dat kan dus niet meer mis gaan.

Jeroen Rulp (de eerste letter is al weer terugveranderd, de rest volgt, hoop ik, spoedig)

Vanaf morgen is het natuurlijk weer gewoon Roos. Die Jannen zullen nog opkijken van ons! Van Franz Slaphoed trekken we ons natuurlijk niets aan.

Simon - die ook wel Roos zou willen heten -Subject: Laatste tips en aansporingen
From: Bram van Ginneken
Date: 26 Dec 1996
Jannen en Aries, teamleiders en volgers, achterblijvers en vakantievierders,

Helaas ligt er een computer in Minneapolis plat, waardoor Ger het zonder internet moet stellen deze kerstdagen en jullie in deze laatste tips en tipjes met mij.

Naast het goud, waar jullie vast wel weg mee weten, hebben we nog een extra opdracht, klusje, kluifje, kolfje naar jullie handen, namelijk: uitzoeken hoe de voornaam van wachtmeester Van Praay luidt. Doe je best.

Let goed op personen die verdacht doen en niet meegaan met mannen die petjes dragen waar op staat: "Wij zijn boeven. Volg ons."

Meer weet ik niet.

Tot morgen! We zien elkaar in de wachtkamer op de vierde verdieping van Station Kruiningen.

Groeten van Bram (die helaas geen tijd meer heeft gehad om naar de kapper te gaan, mag ik wat haarpommade van je lenen, Frank?)Subject: Re: Laatste tips en aansporingen
From: Paul Vinkenoog
Date: 26 Dec 1996
Bram van Ginneken schreef:

Tot morgen! We zien elkaar in de wachtkamer op de vierde verdieping van Station Kruiningen.

Aha, dat is vast een geheime kode! Want station Kruiningen heeft natuurlijk maar *drie* verdiepingen, nietwaar Fritzi?

Slimme zuinige PaulSubject: Re: Laatste tips en aansporingen
From: Frank Engelen
Date: 26 Dec 1996
Bram van Ginneken wrote:

Naast het goud, waar jullie vast wel weg mee weten, hebben we nog een extra opdracht, klusje, kluifje, kolfje naar jullie handen, namelijk: uitzoeken hoe de voornaam van wachtmeester Van Praay luidt. Doe je best.

Huh? De beste man bestaat (bestond) echt, dat weet ik, maar zijn voornaam...

Groeten van Bram (die helaas geen tijd meer heeft gehad om naar de kapper te gaan, mag ik wat haarpommade van je lenen, Frank?)

Ja, maar als Anne Marie je een kapper aanraadt, trap er dan niet in want het is een waardeloze tent, die zit altijd dicht.

Mijn vrouw heet Cathy. En die vind er niets aan, dat Bob Evers gedoe. Het houdt me maar van het werk af. Daar heeft ze gelijk in, maar goed. Maar vanavond ontstond er de volgende dialoog hier.
"Dit is gewoonweg fantasties!" riep zij ten laatste. "Hoe laat is het?" De klok aan de muur, die was ingebouwd in het eiken stuurrad van een oud zeilschip, wees kwart voor zes. "Hmmmmm." Cathy trommelde ongeduldig met haar vingers op het teakhouten blad van haar buro en keek door de ramen naar buiten, met de blik van een schoolmeisje dat zin heeft om te gaan zwemmen. "Kwart voor zes. Zo zo....En denken jullie dat je het alleen afkunt, daar in Zeeland?"
Op dat moment begon Frank "nattigheid te voelen" zoals dat heet.
"We zijn met z'n vijftienen tegen twee, Cathy.
Cathy trok een bedenkelijk gezicht en zat steeds onrustiger met haar vingers te trommelen, sprong dan overeind en beende met wilde passen haar kantoor op en neer.
"Maar dit is zoeken van een naald in een hooiberg, Frank! 1 goudstaaf...midden op de dag...in een paar km^2 land."
"Och, zei F., "we zijn niet helemaal op onze neus gevallen" Cathy rende het vertrek rond op de wilde manier van een hond voor hij werd uitgelaten.
"Maar het gaat om 20.000 gulden, jongen!"
Zij stond plotseling stil. "Als ik nu eens met je meeging, dadelijk? 1 vrouw extra kan het verschil betekenen tussen succes en mislukking." F. bedacht dat die opmerking heel juist was, maar precies andersom dan C. hem bedoelde. Vrouwen hebben de neiging om de plannen van hun echtgenoten in de war te sturen...
"Wis en drie ga ik mee! Eerst een broodje eten in de stad en dan op naar Zeeland!

Maar gelukkig scheiden hier de fantasie en de werkelijkheid zich van elkaar. Ik heb haar weggestuurd naar Maastricht met een allerschandelijkst kletsverhaal.Subject: Re: Voor de Jannen:Grimbos
From: Gerhard Huber
Date: 26 Dec 1996
De Grimbossen waren hier onverwachts op bezoek, en ik heb met veel moeite mijn ene staaf goud weten veilig weten te stellen. Tot morgen.

Gert, die al de kosten voor morgen vast uit zit te rekenen in zijn Jan-rol.


De groep Arie Roos

De equipe Roos, met van links naar rechts:

De routebeschrijving

In de wachtkamer van station Kruiningen kreeg iedereen een plattegrondje met de volgende routebeschrijving:

Met het glasheldere kaartje op de achterzijde moet het voor Arie geen enkel probleem zijn de route te lopen, zelfs als zijn achternaam Tulp is. Vooraf volgen nog een paar belangrijke aanwijzingen. Het gerucht gaat dat het achtergebleven restant van de Grimbos-schat niet alleen uit gouden staven bestaat, maar ook kleinere, fijngevormde gouden kunstvoorwerpen bevat, zoals men die vandaag de dag ook wel eens in kerstbomen ziet hangen (zij het dat ze dan zelden van zuiver goud zijn, zoals hier uiteraard wel het geval is). Vreemd genoeg heeft de Zeeuwse bevolking deze voorwerpen nooit zien hangen. Onderweg verdienen objecten van strategisch belang, zoals hooibergen, schapen die Yankee Doodle brommen, betonbunkers, kilometerpaaltjes, drijvende flesjes en wachtmeesters der Rijkspolitie (hoe heet die man met zijn voornaam?) speciale aandacht. Kou en verveling kunnen verdreven worden door het luidkeels zingen van strijdliederen, het pijnigen der hersenen op kwisvragen of het afmaken van gedichten. Wij verwachten van jullie tijdens de avondmaaltijd een passend einde voor het volgende blank vers:

Avond in Cairo

Waar zeven ijle dadelpalmen
de verre spoorbaan volgen
kreunt het azuur.
Het laaiend vuur
wordt mat.
De stanken der kamelen
verglijden op de lichte bries.
De steward schrijft met krijt...

Kortere poëtische observaties over huisdieren of walmende schoorstenen zijn ook welkom. Weidse vergezichten over de Zeeuwse kleigrond zijn, zoals bekend, bij uitstek geschikt om dichterlijke inspiratie op te doen.

Je volgt de weg parallel aan het spoor, slaat aan het einde linksaf de Zanddijk op. Even later ga je rechtsaf, de Kamperweg in, de Jantjes beteuterd op de Zanddijk achterlatend. Hier scheiden jullie wegen zich, en nu maar zien wie zich de ware meesterspeurders tonen. De weg kronkelt zich richting spoor, en na het tunneltje onder de spoorlijn door, sla je linksaf en bagger je door het open veld naar het kanaal, met links van je de spoordijk en rechts de breede watering bewesten Yerseke. Bij het kanaal klim je langs een prachtige trap omhoog en steekt het water over met de spoorlijn aan je linkerhand en het kolkende water, of de bevroren ijsmassa, onder je. Aan de overkant glij je langs de dijk omlaag en volgt het kanaal in de richting Hansweert. Je passeert een massa schepen, die allemaal smokkelwaar en schatten aan een kabel onder water kunnen verbergen. Slaag je erin met een vlet van Rijkswaterstaat of een gehuurde motorboot naar de overkant te komen, dan levert dat bonuspunten op. Zo niet, dan steek je over bij de machtige sluizen. Je kijkt nu recht uit op de plek waar De Waterjuffer ontplofte. In feite het einddoel van deze pelgrimage, en voorwaar, een indrukwekkend vergezicht. Meegebrachte explosieven kunnen hier tot ontploffing worden gebracht, maar denk eraan, af en toe luid lachen om de douane op afstand te houden. Die snaken zijn hier immers talrijker dan de inwoners van Hansweert. We kunnen slechts hopen dat het op dat moment net zo zal onweren als destijds. Zoek in dit geval snel de beschutting van een dekschuit met baggerpannen op. Na de sluis loop je terug over de dijk, tot je bij de Zouteweg komt. Op dit punt is alertheid geboden. Je trekt de Zouteweg in en slaat aan het einde linksaf, de Zanddijk op. Dan volgt nog een lang en saai stuk. Je passeert wat ooit de betonweg was en komt uit waar je al geweest bent. Van daar snel terug naar Station Kruiningen.

Een klusje in Kruiningen

Om ook de praktische vaardigheden van de deelnemers te testen hadden we twee medewerkers van de organisatie van het Frankfurtse Geheime Genootschap bereid gevonden de Aries te overvallen, hun handen op de rug te binden en ze te verzoeken het kunststukje te herhalen waarmee de Geheim Agent Roos destijds Digazo zo verbaasde.

De overval verliep vlekkeloos, vooral Sjoerd gedroeg zich zoals het hoort. Als makke schapen lieten ze zich boeien. Er waren drie damespistolen beschikbaar, waarvan eentje met afgezaagde loop om het blijven steken in de voering van een broekzak te voorkomen. De trekkers waren niet bijgevijld, geen enkele loop was gebarsten en er was speciale munitie voorhanden: langwerpige plastic kogels met zuignapjes aan het uiteinde. Het Amor beeldje was dit keer een gouden engel die was neergezet op een koffertje met daarin zestigduizend Mark.

Sjoerd was de enige Arie die de engel wist te raken. Maar pas echt knap is het schot van Frank die de kogel op een onmogelijke baan stuurt.

Frank Tempelman, Rene Verhulst en Jeroen Roos als Geheim Agent

Frank Tempelman als geheim agent Rene Verhulst als geheim agent Jeroen Roos als geheim agent

Sjoerd Wiersma, Anne-Marie van Osch en Simon Kuipers als Geheim Agent

Sjoerd Wiersma als geheim agent Anne-Marie van Osch als geheim agent Simon Kuipers als geheim agent

De groep Jan Prins

De Jannen werden aangevoerd door Frank Engelen (de man die het koud heeft en gebukt ging onder het gewicht van een zware tas waar volgens mij alle pockets in zaten). In hun gelederen verder Udo van den Heuvel (rechts op de foto), Martin Bergink (links) en verborgen is Paul Vinkenoog, die op de foto eronder beter te zien is. Daar ook Danny Engelman, die de hele dag het gevoel had in een gezelschap van waanzinnigen terecht te zijn gekomen. Dat komt omdat Danny eigenlijk meer van De Kameleon houdt. Maar hij is, als oprichter van de Bob Evers lijst, in dit gezelschap natuurlijk toch volledig op zijn plaats. Gert Huber, bij wie de Meester zelf vroeger kind aan huis was, en met zijn sigaar een niet van echt te onderscheiden replica van Pa Roos, uiteraard ook.

Wie de routebeschrijving voor de Jannen nauwkeurig doorleest zal merken dat hij veel lijkt op die van de Aries. Helaas lazen de meeste Jannen de routebeschrijving bepaald niet nauwkeurig, en het verborgen goud werd dan ook volledig gemist. Een vrij pijnlijke zaak, maar het betekent wel dat er nu nog steeds een staaf in de Zeeuwse klei ligt te wachten! Met de subtiele aanwijzingen in onderstaande tekst moet het niet moeilijk zijn deze te lokaliseren en op te sporen. Wie neemt de handschoen op?

De routebeschrijving

Met het glasheldere kaartje op de achterzijde moet het elke aspirant Jan eigenlijk wel lukken de route te lopen. Toch volgen hier nog een paar belangrijke aanwijzingen. Het gerucht gaat dat het achtergebleven restant van de Grimbos-schat niet alleen gouden staven bestaat, maar ook kleinere, fijngevormde gouden kunstvoorwerpen bevat, zoals men die vandaag de dag ook wel eens in kerstbomen ziet hangen (zij het dat ze dan zelden van zuiver goud zijn, zoals hier uiteraard wel het geval is). Vreemd genoeg heeft de Zeeuwse bevolking deze voorwerpen nooit zien hangen. Onderweg verdienen objecten van strategisch belang, zoals hooibergen, schapen die Yankee Doodle brommen, betonbunkers, kilometerpaaltjes, drijvende flesjes en wachtmeesters der Rijkspolitie (hoe heet die man met zijn voornaam?) speciale aandacht. Kou en verveling kunnen verdreven worden door het luidkeels zingen van strijdliederen, het pijnigen der hersenen op kwisvragen of het afmaken van gedichten. Wij verwachten van jullie tijdens de avondmaaltijd een passend einde voor het volgende blank vers:

Avond in Cairo

Waar zeven ijle dadelpalmen
de verre spoorbaan volgen
kreunt het azuur.
Het laaiend vuur
wordt mat.
De stanken der kamelen
verglijden op de lichte bries.
De steward schrijft met krijt...

Kortere poëtische observaties over huisdieren of walmende schoorstenen zijn ook welkom. Weidse vergezichten over de Zeeuwse kleigrond zijn, zoals bekend, bij uitstek geschikt om dichterlijke inspiratie op te doen.

Je volgt de weg parallel aan het spoor, slaat aan het einde linksaf de Zanddijk op. Je passeert even later rechts de Kamperweg waar Arie je zal verlaten. Nu moet de secure Jantje Prins het zonder de hulp van zijn dikke vriendje zien te rooien. De tocht is het eerste stuk even saai als de naam Zanddijk doet vermoeden, maar Jan is een doorzetter. Je kruist wat ooit de betonweg was. Uiteindelijk doemt aan je rechterhand de Zouteweg op, en op dit punt is alertheid geboden. De Zouteweg voert je dwars door de befaamde driehoek. Aan het einde van de Zouteweg beklim je met gretige stappen de beroemde dijk en daar ontvouwt zich een machtig uitzicht: het Kanaal van Hansweert, precies op de plek waar De Waterjuffer ontplofte. In feite het einddoel van deze pelgrimage, en voorwaar, een indrukwekkend vergezicht. Meegebrachte explosieven kunnen hier tot ontploffing worden gebracht. We kunnen slechts hopen dat het op dat moment net zo zal onweren als destijds. Zoek in dit geval snel de beschutting van een dekschuit met baggerpannen op. Belangrijk: de ploeg die er in slaagt met een geleende vlet van Rijkswaterstaat het kanaal over te steken krijgt bonuspunten. Het alternatief is linksaf slaan, de dijk volgen en bij de sluizen het kanaal oversteken. Slenter de sluisdeuren over, af en toe luid lachend, om geen aandacht te trekken van koppels douanesnaken, die hier, zoals je weet, talrijker zijn dan de inwoners van Hansweert. Loop verder terug langs het kanaal, in de richting Wemeldinge. Je passeert vele schepen, en bedenk dat die regelmatig schatten en smokkelwaar aan een touw, onder water, meevoeren. Na anderhalve kilometer kom je onder het viaduct van autoweg en spoorbaan door. Nu volgt het moeilijkste stuk. Klim na het viaduct omhoog. Steek bovenaan het spoor over (kijk uit voor passerende treinen), en steek het kanaal over met het spoor aan je linkerhand. Onder je kolkt het kanaal, als het tenminste niet bevroren is. Steek aan de overkant weer het spoor over (en ja, kijk weer uit voor passerende treinen) en daal af langs een speciaal aangelegde trap. Nu volgt een stuk over ruw en wellicht onbegaanbaar terrein, met rechts van je de spoorlijn en links de breede watering bewesten Yerseke. Op de weg aangekomen ga je onder het spoor door en je volgt de Kamperweg tot je daar uitkomt waar je al bent geweest. Dan loop je, inmiddels volkomen verkleumd en hopelijk zwaarbeladen met goud, terug naar station Kruiningen.

Een klusje in Kruiningen

Ook de Jannen, op papier natuurlijk de betere schutters, werden overvallen en gebonden. Dat ging wat minder soepel omdat Martin Bergink zwaar bewapend bleek. Maar hij moest zijn eigen schietijzer inleveren en alle Jannen kregen de opdracht Aries kunststukje te reproduceren.

Paul Vinkenoog, Danny Engelman en Martin Bergink als Geheim Agent

Paul Vinkenoog als geheim agent Danny Engelman als geheim agent Martin Bergink als geheim agent

Gert Huber, Udo van den Heuvel en Frank Engelen als Geheim Agent

Gert Huber als geheim agent Udo van den Heuvel als geheim agent Frank Engelen als geheim agent

De Jannen schoten een stuk beter, maar, zo stelde het organisatiecomite vast na het grondig bestuderen van het fotomateriaal, zij stonden dan ook aanmerkelijk dichterbij. Zelfs Paul Vinkenoog wist vanuit een schier onmogelijke houding de engel te raken en daarmee, naar eigen zeggen, het moraal van de Jannen een flinke steun in de rug te geven. Danny Engelman schoot het beste van allemaal en won de gouden engel! Ape(n)trots is hij er op. Het beeld prijkt inmiddels bij hem op de schoorsteenmantel.

De tocht


Arie zoekt goud

Arie zoekt goud

De Aries zoeken goud. En vinden goud.Bikken Goud begraven

Sjoerd en Danny.Bikken Goud begraven

Goud begraven Goud begravenBanjeren

Wachtmeester Verhulst banjert door het open veld. Altijd een andere route.
Een krantenknipsel met gaatjes in een drijvend flesje leidde naar de wachtmeester Van Praay.


Danny ontcijfert het kranteknipsel.


Frank met klaptelefoon Subject: Re: Sorry
From: Paul Vinkenoog
Date: 9 Jan 1997
Voor wie er niet bij was: Frank bleek zo'n vent met een klaptelefoon te zijn, je kent ze wel, die types die op straathoeken, in bietenvelden en op kanaalsluizen interessant staan te doen, en regelen dat ze midden in de Zeeuwse Klei om de tien minuten opgebeld worden omdat ze zo belangrijk en onmisbaar zijn... en maar denken dat wij daar niet doorheen kijken :-) -- maar verder heeft hij zich een waardig Leider getoond, hoor!

Subject: Re: Sorry
From: Frank Engelen
Date: 9 Jan 1997
Ha! Leuk he, die telefoons met een randompiepgeneratortje erin. Gaan gewoon af op de meest interessante momenten. Maar soms is het wel handig. Als je b.v. wilt weten wie de maat was van Buster. Paul wist het uit z'n hoofd, maar we wilden het zeker weten en dus heb ik gebeld naar Cathy die thuis zat. Maar ze wilde maar 1 vraag opzoeken, want ze had wel wat anders te doen en ze vond het ook niet eerlijk. Pah. In liefde en Eversspeurtochten is alles geoorloofd. Ik heb haar daar nog stevig over onderhouden 's avonds. Ha. Ze kreeg de hele week gekookte vis op haar bord en dat lust ze niet. Dat zal haar leren. Maar...ik heb wel de naam van v. Praay op kunnen sporen! Helaas zei ik in de zenuwen toen Pa v. Ginneken vroeg wie ik was, dat ik Bob Evers was. Die kende hij niet. Toen zei ik dat ik Arie Roos was! En dat terwijl ik de Jan Prins Leider was! Ik was ff mijn rol helemaal kwijt. Vervolgens zei v. Praay: mijn voornaam is Willem. Ik: Dank u". Zo heb ik de Arie Roosgroep nog even ongewild aan extra punten geholpen. Maar ik was ook zo in de war door de kou en het lachen.Schaap Subject: Re: Constructies (jouw page)
From: Frank Engelen
Date: 12 Jan 1997
Heb jij ergens een wav file (of zoiets) van yankee doodle? We hebben het wel regelmatig of de mariniers gehad, maar we hebben in Zeeland (Kreuningen in Kruiningen is trouwens een vdH-waardige naam) geen punten kunnen uitdelen voor de groep die YD-brommend schaap inleverde.

De schapen wilden niet. Ik heb ff geen wav van YD, maar het gaat ongeveer zo:
hum hum hum hum hum hum hum
hom hom hom hom hom-hom
tra la la la la la la
and called it maccaroni.

24 jaar later met 2 klikken te vinden op YoutUbe:

De kwis

Een bijeenkomst van gerenommeerde bobbologen zonder kwis was natuurlijk ondenkbaar. Ger en ik hadden vantevoren af en toe een kwisvraag op de lijst gemikt, om het niveau te testen. Dat was schrikbarend hoog: van alle kanten kwamen de antwoorden razendsnel binnen, vergezeld van opmerkingen dat dit wel erg gemakkelijk was. Dus die vergissing wilden we in Kruiningen niet maken. Dat is gelukt, al kan misschien gesteld worden dat we wat naar de andere kant zijn doorgeslagen. Doe je best.

De kwis voor teams

Het eerste deel van de kwis was voor teams, op te lossen zonder pockets en Apriana, tijdens de wandeling en in de wachtkamer van station Kruiningen. [de antwoorden zijn in 2021 niet overgenomen]

Bob Evers algemeen

Normaliter zit Arie in een auto altijd achterin. Noem 'n boek waarin Arie voorin gaat zitten omdat daar, volgens Jan, meer plaats is. Welk merk auto is dit?

Wie was de maat van Buster?

"Het was zulk een zotte opmerking, dat Arie hem even verbaasd aankeek." Wat was zulk een zotte opmerking?

Wat is de slogan van Cooper's Valley?

Bij Digazo schiet Arie een vrouwenbeeldje aan flarden. Ergens anders in de serie knalt hij ook een beeldje aan stukken. In welk deel?

Wie-o-wie?

Voor wie Frans gewend is, klinkt zijn Hollands als laag-Roemeens of verbasterd Boliviaans.

Draagt twee polshorloges.

Hij was nog zo gewaarschuwd, maar is als een held gestorven.

"Dik, dom jongetje, luister." Wie durft dit tegen Arie te zeggen?

"De zaal lag nog krom van het lachen, toen de drummer, gelijk een konijn uit een pijp, als tweede tevoorschijn kroop, overeind krabbelde en het toneel overzag."

Uit welk deel?

"Weet jij het? Weet ik het?", zei de man met het rattenhaar.

"Ik? Een gangster? Hoe komen jullie aan dat monsterlijk idee? Ik zag jullie aan voor een stel jonge bandieten dat een losgeldje wilde verdienen."

"Het was een enorm karwei, maar het hield hen bezig. Er was toch niets beters te doen."

"Fijngehakte dahliaknollen met mosterd."

"Een American Eagle, zul je bedoelen," zei Bob trots. "Zo'n reuze-adelaar zoals er bij ons nog boven de Rocky Mountains vliegen."

Wie van de drie? (En in welk deel?)

"Heb ik röntgenapparaten in mijn neusgaten ingebouwd? Heb ik..."

"Ik begin hier last te krijgen van maanziekte."

"Nee," zei ... "Maar als je tegenwoordig alleen maar doet waar je een vergunning voor kunt krijgen, kun je net zo goed meteen naar een museum gaan en je verhuren als mummie."

"Ik heb trek in wat hondebrood. Waf. Waf."

"Een van ons blijft hier. Verstopt zich in de slaapkamer. Houdt zijn flaporen wijd open."

Badkamergeluk (in welk deel?)

"Er zaten zoveel badkamers in, dat drie ervan in dezelfde kleur waren uitgevoerd."

Gepeins in een wachtkamer. Terwijl Rene nog een glas van die overheerlijke London Tonic inschenkt, denkt de rest van de ploeg Roos diep na over de gelijkgekleurde badkamers, en trapt in onze valstrik. Hun antwoord, Vreemd gespuis in een Warenhuis, is begrijpelijk, en bijna goed, maar dus toch fout...

"Ik ben in bad al in slaap gesukkeld."

"Jan wentelde zich om in het water als een bruinvis en riep: "Jij luie Amerikaan! Ben jij eigenlijk van plan nog iets nuttigs uit te voeren, onderweg?"

"Hij zit daar prinsheerlijk te weken. Sommige mensen liggen uren in een warm bad."

"De tussendeur naar de badkamer stond open. Het roze bovenlichaam van Arie stak boven de lichtblauwe badkuip uit als de romp van een jonge, doch weldoorvoede big; met dit verschil dat hier en daar dikke klodders vet zeepschuim op de big kleefden."

"Bob keek grinnikend over de rand. "Ik lach me altijd een rotje als ik jouw badwater zie. Jij bent zo kolossaal dik dat jij, plus een dun laagje van drie emmers water om je heen, precies het hele bad vult."

"Die heer, die meteen een bad nam?..."

"Zes minuten later liet hij zich, met een zwijnachtige knor van zelfbehagen, in het bleekgroene water glijden."

"Arie lachte en galmde door. Jan smeet de badkamerdeur dicht. Bob kwam uit het andere vertrek aanlopen en keek Arie's beschuimd gezicht onderzoekend aan."

"Jan glipte de gang over naar de badkamer aan het einde."

Rijtjes afmaken...

Een zakdoek met een half ons geweervet eraan...

Een vuile zakdoek...

Een klein, rond zoetvijltje...

Drie klerenhangers...

Enkele nieuwe stellen goedkoop ondergoed, vier paar groenwollen legersokken...

Gekookte kip in blik, roomkaas...

De eigenschappen doorzettingsvermogen, vindingrijkheid, vermaak...

James Potthrift, P. A. Tinwell...

Weifelen in een wachtkamer. De denktank der Jannen peinst over James Potthrift en P.A. Tinwell. Martin neemt nog een slok van die overheerlijke London Tonic en kauwt nog een Droste-flik weg, want chocolade scherpt het denkvermogen, en komt zowaar met het juiste antwoord op de proppen.

Codes, signalen, formules

Twee gebroken lucifers.

Toverwoorden.

.---.--.

Drie maal kort sissen.

Hoofdstuk hout, paragraaf vers hout, alinea bomen.

..--..

De kwis om de Droste bokaal

Na de Zeeuwse ontberingen trokken we naar Den Bosch, om daar in een Mexicaans restaurant te eten. En verder te kwissen, en nu individueel. Elke deelnemer kreeg de 25 vragen als heus proefwerk op zijn bord gepresenteerd en had slechts tien minuten bedenktijd. Hier moest Paul Vinkenoog zijn officieuze titel verdedigen als grootste BE-kenner, overgehouden aan de kwissen van de inmiddels van het Internet verdwenen Danny uit Groningen.

Een heus proefwerk. Probeert Jeroen te spieken?

Bob Evers algemeen

Vettige tropische verassing uit Nederlandse provincie?

Wat doet wie in welk deel in Lausanne?

Waar kan Arie het verschil tussen bepalen als hij erin bijt?

Onder welke dekmantel opereert de FBI op Trinidad?

Waar woont Edward B. Nickolson?

Wie-o-wie?

Hij draagt wit-suede schoenen die slechts een fluisterend geluid op de gladde parketvloer maken. Het is een lange man: zeker een meter negentig. Zijn ogen zijn heel bleek grijs; juist als blokjes droog ijs.

Lang, zeer slank gebouwd, kalme grijze ogen, zongebruinde handen en een klein snorretje.

Keek met een gezicht alsof hij aangesproken was door een Frans sprekende groene baviaan.

"Mijn hoofd is niet van spekvet - het is bot."

"Een lange, magere man in een regenjas en met een hoed op die van alle zijden de rand naar beneden gebogen had."

Uit welk deel?

De verschillende deelnemers aan de algemene rauspartij die later op die middag zou losbarsten, zaten nu op vier totaal verschillende plaatsen in het landschap.

Bob mompelde wat en ging beschaamd onder in een keukenkastje iets zoeken dat hij vermoedelijk helemaal niet nodig had. Jan bromde en draafde weer naar buiten, de druilregen in. Arie ging breeduit in een keukenstoel zitten en smeerde een krentenbroodje vol boter.

"Wat doe jij voor de kost?". Dat was me een vraag! Arie zat heus niet gauw met de mond vol tanden, maar hij wist natuurlijk niet hoe hij daar een redelijk antwoord op moest geven. "Eigenlijk niets," zei hij. "Ik banjer zo maar wat rond. Mijn vader heeft een rederij, ziet u."

"Kom d'rin of blijf buiten, maar doe de deur dicht. Aan de regen kan ik niks verdienen. Ik teel geen kropsla."

"Doffig? Wat bedoel je daarmee?" "Doffig. Niet helder."

De Grimbos-trilogie

Wat kostte ten tijde van de Grimbos-trilogie een kopje thee in Formosa volgens Arie?

Colenbrander was niet op tijd voor z'n afspraak met Arie. Maar hoeveel te vroeg of te laat was hij?

Was het nu een Deense of een Noorse lifter in de Klopjacht?

Stel, je bent bemodderd, hebt gevochten en bent dus niet toonbaar. Hoe los je dat op Amerikaanse wijze op?

Arie zomzoemde de V van de Britse BBC. Hoe moet je die zomzoemen?

Waarom eten Amerikanen chocolade bij de ponden?

Dat Bob een brief moet vragen in de stationsrestauratie van Kruiningen is wel bekend. Maar in de Grimbos-trilogie worden nog meer brieven en boodschappen achtergelaten. Door wie, waar en voor wie?

"Pas op, dikke. Hoeveel gewicht kan een Weston-takel dragen?". Hoeveel is dat volgens Arie?

Hoe had de "Waterjuffer" eigenlijk moeten heten?

Wat zou de slagzin van Van Praay kunnen zijn?

And the winner is...

De organisatoren zijn de precieze uitslag helaas allang vergeten, maar Paul won in ieder geval, zie hem maar eens glunderen. Ik geloof dat hij ongeveer tien van de 25 vragen goed had, maar hij zal me wel weer corrigeren en zeggen dat het er meer waren, net als de vorige keer toen ik meldde dat hij drie keer mis had geschoten. De prijs, bepaald niet mis, was beschikbaar gesteld door de broer van Frank Engelen, werkzaam bij Droste, fabrikant van de, dat mag ook wel eens gezegd ;), overbekende en overheerlijke flikken en repen.

Tot slot...

nog een paar belangrijke mededelingen.

Avond in Cairo is voltooid, door Gert Huber, als ik mij niet vergis. IJlt u even mee:

Avond in Cairo

Waar zeven ijle dadelpalmen
de verre spoorbaan volgen
kreunt het azuur.
Het laaiend vuur
wordt mat.
De stanken der kamelen
verglijden op de lichte bries.
De steward schrijft met krijt
De nummers op de zolen...

Welke ploeg uiteindelijk heeft gewonnen is moeilijk te zeggen en goedbeschouwd ook niet zo belangrijk. De Jannen hebben veel beter gescoord bij de kwis en een indrukwekkende hoeveelheid voorwerpen verzameld onderweg, waaronder in ieder geval (uit mijn hoofd) een oranjegekopte kilometerpaal, pinkdik henneptouw, iets wat mannen aaneen last (wat dat was begreep ik niet helemaal), en een drijvend sherryflesje. Maar de Aries hebben het goud gevonden. Gelijkspel dus. Ger en ik willen in ieder geval iedereen bedanken, wij hebben ons uitstekend vermaakt en hopen op meer van dit soort dagen. Onze verschrikkelijke kwisvragen zijn ook niet voor niets geweest; een mooier compliment dan Ger van Paul krijgt kan ik me in ieder geval niet voorstellen.


Ger Subject: Bob Evers-vragenlijst Nathalie
From: Paul Vinkenoog
Date: 11 Jan 1997
Heb je weleens andere BE-verzamelaars 'in het echt' ontmoet? Voor wat voor gelegenheid was dat?

Ja, de 27e december in Kruiningen. Ik neem aan dat Frank je hier wel uitgebreid verslag van zal hebben gedaan, dus dat doe ik nou niet.

Zijn er wellicht vriendschappen voor het leven uit gegroeid

Weet ik nog niet, maar ik heb via de postlijst wel een fantastisch meisje leren kennen waar ik helemaal hoteldebotel van ben, en die lieve schat zou ik zonder Bob Evers toch maar mooi zijn misgelopen. Zo zie je maar weer! Leest allen Bob Evers!

of vielen de medeliefhebbers zwaar tegen?

Nou, ik moet eerlijk zeggen: toen ik dat hele zooitje ineens het wachtkamertje van station Kruiningen zag binnendrommen, schrok ik wel even. Goeie help, wat een lelijke kerels allemaal! En wat zien ze er serieus uit! Wat doe ik hier? Maar ze bleken allemaal reuze aardig te zijn, en ik heb een fantastische dag met ze gehad, al zie ik de sardonische grijns van Ger Derksen nog weleens voor mijn geestesoog verschijnen als ik iets verkeerds gegeten heb ;-)


Unieke aanbieding!

muts

Inderdaad, je ziet het goed! Hij bestaat. En is nu te koop! De originele Bob Evers muts is goedkoper dan u denkt! Handgebreid! In de klassieke kleuren! Een unieke souvenir! En altijd warme oren! Een echte fan kan niet zonder! Draag 'm dag en nacht! Je bent voortdurend herkenbaar voor andere fans en maakt overal vrienden! Te bestellen bij de overbuurvrouw van Ger Derksen.


Subject: Kruiningen...
From: Ger Derksen
Date: 28 Dec 1996

"Niet zo groot als Chicago, maar veel gezelliger!"

Edward B. Nickolson
1496 Lincoln Drive
Hollywood


Voor de verdere avonturen van de leden De Bob Evers mailing lijst:


Subject: Donderdag 8 mei
From: Yovka en Anne Marie
Date: 21 Apr 1997

Hallo Kaagvaarders,

Wij hebben het terrein verkend en de kust is veilig.
Kort programma overzicht:

Donderdag 8 mei om 13.00 uur vervoegen bij cafe-restaurant Kaagzicht in het dorpje Buitenkaag. Kaagzicht ligt vlakbij de pont naar Kaageiland. Daar zijn instructies aanwezig (er was geen station) hoe de Belangrijke Objecten, die zich op Kaageiland bevinden, verkregen kunnen worden. Onze verwachting is dat een stel intelligente heren hier niet langer dan een paar uur voor nodig hebben. Het enige wat wel eens extra tijd kan vreten zijn alle broodjes ros en ei die bij tante Kee geconsumeerd worden. Wij rekenen er daarom op dat iedereen tussen 15.30-16.00 weer terug kan zijn in Kaagzicht. Daarna is het de bedoeling naar Utrecht te vertrekken om daar te eten EN nog veel belangrijker iets zinvols te doen met de gevonden Belangrijke Objecten, die dus ook beslist niet in verkeerde handen mogen vallen. Daarnaast zal in de nog uit te kiezen eetgelegenheid een en ander op het programma staan. Teveel zeggen in dit stadium kan gevaarlijk zijn, immers: "Denk jij niet dat jij nu ook meer weet dan goed voor je is, jongetje?"

De spelregels: Boeken meesjouwen mag niet (maar ja, als je alleen nog maar doet wat mag...) Klein tipje van de sluier: degenen die Motorboot de nachten voorafgaand aan 8 mei elke nacht mee naar bed nemen (met toestemming van hun echtgenotes natuurlijk) hebben een kleine voorsprong.

Graag horen we wie allemaal zullen komen, dit in verband met reserveringen voor de eetgelegenheid,

groetjes, Yovka en Anne Marie